Sepet 0

Python ile Çocuklar için Programlama Yazım Süreci

dikeyeksen yazar

Git ile Versiyon Kontrolü

Çocuklar için bir şeyler yapmak, onlara programlama öğretmek ve öğrenme arzularını gidermek amaçlı bir kitap yazma fikri uzun zamandan beri gerçekleştirmek istediğim önemli bir çalışmaydı. Ancak kitap yazım sürecinin nasıl ilerleyeceği hakkında fikrimin olmaması nedeyile bir türlü start verememiştim. Tabi kitap yazma fikrin çıkması YouTube üzerinden programlama eğitimleri vermemle başladı. Bu platformda küçük yaşta programlamaya merak salan arkadaşları görmek beni oldukça sevindirmişti. Programlamayla ilgili internet üzerindeki Türkçe kaynak eksikliği onların gelişmelerine engel oluyordu. Bu düşünceler kafamda dönüp dururken Dikeyeksen editörü Rahmi Dalıcı bana ulaştı ve kendilerinin de bu doğrultuda çalışma ortaya koymak istediklerini söyledi. Bu haber beni bir hayli heyecanlandırdı ve mutlu etti :) Akabinde yoğun telefon ve mail trafiğinden sonra Python ile Çocuklar için Programlama kitabının çalışmalarına başladık.

Çocuklara programlama temellerini öğretmek, teknik tabirleri onların dilinde anlatmak için ilk olarak bütün konularla ilgili gerçek hayattan benzetmeler bulmaya çalıştım. Bu benzetmelerin çoğunu kendim ürettim ve sıkıntı çektiğim noktalarda Rahmi Bey ile uzun uzun tartıştım ve yaklaşık 1-2 ay içinde kitabın kabataslak halini bitirdim.


Ancak asıl zorluk şimdi başlıyordu. Güzel bir eser ortaya koymak için kitabın didik didik incelenmesi gerekiyordu. Bunun için, Rahmi Beyle beraber kitabı belki de 8-10 defa revize ettik, tekrar tekrar okuduk ve hatalarını gidermeye çalıştık. Bu safhada okulumun devam etmesinden ve Youtube üzerinden programlama eğitimlerine devam etmemden dolayı birçok gece uykusuz kaldığımı söyleyebilirim. Ancak her cefanın bir sefası vardır :) Kitabın son hali bittiği ve matbaaya gönderildiği zaman tüm o yorgunluğum son buldu ve bir şeyler ortaya koymanın güzel duygusunu yaşamaya başladım.

Kitap yazım sürecinde bana desteklerini esirgemeyen tüm dostlarıma, değerli aileme ve Dikeyeksen ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Mustafa Murat Coşkun

 



Eski Yazılar Yeni Yazılar


Yorumlayın

Yorumların yayınlanmadan evvel onaylanması gerektiğini unutmayın