Sepet 0

Arduino ve Raspberry PI ile Nesnelerin İnterneti Yazım Süreci

dikeyeksen yazar

Arduino ve Raspberry PI ile Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti son zamanlarda kendinden epeyce söz ettirirken bu konuya meraklı kişilerin aşırı derecede Türkçe kaynak sıkıntısı çektiğini gözlemekteydik. Arduino ve Raspberry PI ile Nesnelerin İnterneti kitabını yazmamdaki asıl sebep de bu oldu. Kendisi hakkında yabancı dillerde dahi kaynak bulmanın zor olduğu bir konuda kitap yazmanın ayrı bir zahmeti olduğunu söyleyebilirim. En büyük dezavantajı birçok meseleyi kendi imkanlarınızla keşfetmek durumunda kalmanız. Bu kitabı yazarken de bunları yaşadım.

Bir geliştirme platformunu her hangi bir şekilde elde etmek mümkün olsa da başlangıçta ne yapacağını bilememek insanı oldukça karamsar ve umutsuz hale getirebilir. Oysa hızlı bir başlangıç yapıp gerekli ivmeyi yakaladığınızda çok kısa bir süre içerisinde ileri seviyelere gelebilirsiniz. Başlangıçta bocalamak yerine okuyucuya hızlı bir giriş yaptırıp gerekli ivmeyi yakalamasını sağlamak asıl amacımız oldu.

Kitabı yazmaya başlamadan önce platformları kesin hatlarla birbirinden ayırdık ve her birine ayrı bir bölüm tahsis ettik. Kitapta asıl amacımız platformları tanıtıp uygulamaları anlatmak olduğu için gereksiz yere konuyu uzatmak yerine okuyucuya hızlı bir başlangıç yaptırmayı hedefledik. Kitabı yazarken de başta platform anlatıldıktan sonra uygulamalar yapıldı. Aynı Arduino Eğitim Kitabı’nda olduğu gibi bir yandan kitabı yazarken bir yandan da uygulamaları yapıyorduk.

İşi gücü yazarlık olmayan kimseler için kitap yazmak ayrıca bir zordur. Öncelikle geniş bir zaman, disiplin ve plan gerekli. Gerektiğinde uykunuzdan vazgeçip kitap yazmakla uğraşmanız gerekebilir. Oturduğunuzda bir iki saat yazıp bırakmak istemeyebilirsiniz. Çünkü insan yazarken istediği verimliliği istediği zaman alamayabiliyor. O yüzden gece boyu yazmaya devam edebilir ve sonunda gün ağarmaya yaklaştığında ise gitmeniz gereken bir okul veya iş olduğunu hatırlayabilirsiniz. Dışarıdan yazmak kolay görünse de işin içine girdiğinizde aslında yazılan her ne olursa olsun yazmanın hiç kolay olmadığını anlarsınız. O zaman yazarlara olan saygınız bir kat daha artar. :)

Kitap yazmanın oldukça yorucu bir iş olduğunu bazıları kabullenmeyebilir. Sonuçta oturduğumuz yerden kalkmıyoruz. Doğrudur fakat aşırı derecede zihinsel bir yük altında kalınır. Beden yorgunluğundan daha ağır olan zihin yorgunluğu yazılan her bölümün ardından kendini hissettirse de kitabı bitirmeye doğru atılan bir adımın verdiği motivasyon ile kitabı bitirmeye daha gayretli olursunuz.

Ekim 2014 itibariyle sözünü ettiğim kategorilerde makaleler yazmaya başladım. Niye Ekim 2014 diyecek olursanız, şöyle ki, bir şirketle ortak proje olarak hayata geçirdiğimiz bir içerik sitesi girişimimiz oldu. Reklam, pazarlama, iletişim, dijital pazarlama, sosyal medya, online itibar yönetimi, girişimcilik marka yönetimi gibi kategorilerde içerik üretecek bir girişimdi. Konusunda uzman ve sektör profesyonelleri tarafından takip edilen 30’a yakın yazarımız vardı. Kitabın yazımı ile biten bu yorucu süreç yerini büyük bir bekleyişe bıraktı. Meraklı okuyucuların yeni bir kitabın çıkmasını beklediği gibi yazar da kendi yazdığı kitabı elle tutulur gözle görülür halde görmeyi bekler. Kitap baskıdan sonra elimize ulaştığında bu işi de başarıyla bitirmenin sevinci ile dolup taştık.

Kitap yazım sürecinde yardımcı olan yakınlarıma ve arkadaşlarıma buradan teşekkür ediyorum. Hayatımda unutulmayan anları yaşadığımı söyleyebilirim. Daha başarılı işlere imza atmak dileği ile…

Gökhan Dökmetaş

 



Eski Yazılar Yeni Yazılar


Yorumlayın

Yorumların yayınlanmadan evvel onaylanması gerektiğini unutmayın