Sepet 0

Arduino Eğitim Kitabı ve Yazım Süreci

dikeyeksen yazar

Java ile Android Programlama Blog

Arduino herhangi bir meslek dalına mensup veya bir bilim dalında araştırma yapan kişilere hitap etmeyip dünya üzerindeki herkese hitap eden bir platformdur. Bu platformun “herkes için” olması yeni yeni sorunlar da doğurmaktadır. Teknik terimlere uzak, pratik bilgiye sahip olmayan, işin mantığını bilmeyen kişiler öğrenirken aşırı derecede zorlanmaktadır. Bu zorlanmalar ve yapılan hatalar bazen gülünç sayılabilecek noktalarda olmaktadır. Arduino Eğitim Kitabı okurlarını sıfırdan orta/ileri seviyeye taşımak için yazıldı. Nasıl bir eser ortaya çıkaracağımızı planlamak, bu kitabın kimlere fayda sağlayacağını analiz etmek bir hayli zor oldu. İyi bir planlama döneminden sonra artık hedef belliydi, okuyucuyu yarı yolda bırakmamak. Başta Arduino’nun temel konuları, elektronik bilgisi, programlama bilgisi seviyelere bölünerek anlatılacaktı. Sonrasında en sık kullanılan uygulamalar, kablosuz iletişim, ekranlar, internet uygulamaları gibi uygulamalara yer verilecekti. 

Konu geniş olunca kitabın sınırlarını da çizmek biraz zor oldu. Elektronik, programlama, Arduino ile alakalı her şeyi de bir kitaba toplamak yani 3-5 kitabın içeriğini tek bir kitapta toplamak anlamsızdı. O yüzden gerekli kısmı anlatıp aşırı ayrıntıları da okuyucunun araştırmasına bıraktık. Burada bölümler okuyucunun bilgi seviyesine göre sıralandı. Böylelikle yeni bir işlev anlatılmadan kullanılmayacaktı. Okulun kış tatili, kitabı yazıp bitirmek için elde olan süreydi. Sabah saat 5’de güneş doğmadan kalkılır ve akşam saat 6’ya kadar ara vermeden bölümler yazılırdı :) Bir bölümün yazımı bir veya iki gün sürüyordu. Ne yazılması gerektiği bilindikten sonra sizi yavaşlatan en büyük şey parmaklarınız oluyor.

Kitapta anlatımın yanı sıra örnekler için kod yazmak, yazılan kodları denemek, devre şemalarını çizmek, devreleri kurmak gibi birçok işi de yapmak gerekiyordu. Bütün bunlar kitabı yazarken yapıldığı ve zaman zaman da yeni projeler üretildiği için kitap yazımı monotonluktan uzaktı. Her bölümde farklı bir konu ele alındığı için sıkıcı bir süreç olmaktan çıkıp eğlenceli bir hal almıştı. Böyle olmasaydı bu kadar geniş ve kapsamlı bir kitabın kolay kolay bitmesi beklenemezdi. Kitabın yazımı bittiğinde o kadar zamanın nasıl geçtiğini hiç anlayamamıştık. Oysaki haftalar geçmiş ve yüzlerce sayfa yazılmıştı. Kitap basıldığında 572 sayfa olarak elimize geçtiğinde en büyük mutluluk o zaman yaşandı. Şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı Arduino Eğitim Kitabı elimizde duruyor. Kısacası başarıyla bu işi bitirmiştik.

Kitap yazım sürecinde yardım ve desteklerini eksik etmeyen adını yazamadığım tüm arkadaşlarımıza bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum. Birlikte daha güzel başarılar elde etmek dileğiyle.

Gökhan Dökmetaş


Eski Yazılar Yeni Yazılar


Yorumlayın

Yorumların yayınlanmadan evvel onaylanması gerektiğini unutmayın